Nákupní košík


Název mého produktu | Cena s DPH: 1 400 Kč | 1 ks
Název mého produktu | Cena s DPH: 1 400 Kč | 1 ks
Název mého produktu | Cena s DPH: 1 400 Kč | 1 ks
Název mého produktu | Cena s DPH: 1 400 Kč | 1 ks

Ledvinové kameny

Zveřejnění článku: 12. srpna 2018

Ledvinové kameny

Ledvinové kameny jsou tvrdé usazeniny tvořené minerály a solemi, které se mohou vytvořit v ledvinách.

Ledvinové kameny mají řadu přičin a mohou postihnout jakoukoli část močového ústrojí - od ledvin po močový měchýř. Kameny se často vytářejí, když je moč příliš koncentrovaná, to umožňuje minerálům krystalizovat a lepit se dohromady.

Ledvinové kameny mohou být docela bolestivé, ale nezpůsobují žádnou permanentní škodu, pokud jsou zavčas rozpoznány. V některých případech stačí jen pít hodně vody a brát léky na bolest, aby kámen odešel z těla ven. Naproti tomu, pokud se kameny zachytí v močovém ústrojí a je s nimi spojena infekce nebo způsobují jiné problémy, může být nutný operační zákrok.

Symptomy

Ledvinový kámen nemusí způsobovat žádné symptomy, dokud se nezačne v ledvinách pohybovat nebo dokud se nedostane do močovodu-trubice co spojuje ledvinu a měchýř.

Když k tomu dojde, mohou se objevit tyto symptomy:

  • Prudká bolest na boku a na zádech pod žebry
  • Vystřelující bolest do podbřišku a třísel
  • Bolest přicházející ve vlnách s kolísající intenzitou
  • Bolest při močení
  • Růžová, červená nebo hnědá moč
  • Zakalená nebo zapáchající moč
  • Závratě a zvracení
  • Neustálá potřeba močit
  • Časté močení
  • Horečka a zimnice pokud dojde k infekci
  • Malé množství moči při močení

 

Bolest, kterou způsobuje ledvinový kámen se může měnit - například se může přesunout na jiné místo nebo se může zvýšit její intenzita, s tím jak kámen putuje močovým ústrojím.


Kdy navštívit lékaře

Vyhledejte okamžitou lékařskou pomoc pokud se objeví:

  • Tak silná bolest, že nedokážete v klidu sedět a najít pohodlnou pozici
  • Bolest spojená se závratí a zvracením
  • Bolest spojená s horečkou a zimnicí
  • Krev v moči
  • Problematické močení

 

Příčiny

Ledvinové kameny se vytvoří, když je v moči obsaženo více látek, které tvoří krystaly jako vápník, oxaláty a kyselina močová-než kolik jich tekutina v moči dokáže rozředit. Zároveň v moči nemusí být dostatek látek, které zabraňují krystalům v tom, aby se k sobě přilepily a to vytváří ideální prostředí pro vznik ledvinových kamenů.

Typy ledvinových kamenů

Určení typu ledvinového kamene pomáhá odhalit příčinu a může pomoci při určování toho, jak zmenšit riziko vytvoření dalších kamenů. Když vyloučíte z těla ledvinový kámen, zkuste ho pokud možno schovat, aby ho mohl váš lékař analyzovat.

Typy ledvinových kamenů:

Vápenaté ledvinové kameny

Většina ledvinových kamenů se skládá z krystalů šťavelanu vápenatého. Štavelany se běžně vyskytují v některých potravinách, např. některé druhy ovoce a zeleniny stejně jako ořechy a čokoláda mají vysoký obsah šťavelanu.

Faktory související se stravováním, vysoké dávky vitamin D, některé operace a několik metabolických poruch může způsobit zvýšení koncentrace vápníku nebo šťavelanu v moči.

Vápenaté ledvinové kameny jsou někdy také tvořeny fosforečnanem vápenatým. Tento typ kamenů se vyskytuje spíše při metabolických poruchách, jako např. renální tubulární acidóza. Mohou také souviset s určitými typy migrén nebo s některými léky na záchvaty jako je třeba topiramát (Topamax).

Struvitové kameny

Struvitové kameny vznikají jako reakce na infekci, např. infekci močového ústrojí. Tyto kameny se mohou rychle zvětšovat a dosáhnout poměrně velké velikosti, někdy neočekávaně a bez výraznejších symptomů.

Kameny z kyseliny močové

Kameny z kyseliny močové se tvoří u lidí, kteří nepijí dostatek tekutin nebo kteří ztrácí příliš mnoho tekutin, kteří jí velké množství proteinů a kteří trpí dnou. Genetické faktory mohou také zvýšit riziko vzniku kamenů z kyseliny močové.

Cystinové kameny

Tyto kameny se tvoří u lidí s dědičnou chorobou cystinurií, při které ledviny uvolňují příliš velké množství určitých aminokyselin.

Rizikové faktory

Mezi faktory, které zvyšují riziko vzniku ledvinových kamenů, patří:

1. Výskyt ledvinových kamenů v rodině

Pokud má ledvinové kameny někdo ve vaší rodině, je pravděpodobnější, že se u vás take vytvoří. Pokud se u vás už objevil jeden nebo vice ledvinových kamenů, existuje zvýšené riziko, že se vytvoří další.

2. Dehydratace

Nedostatečné pití vody přes den může zvýšit ryiziko tvorby ledvinových kamenů. Lidé co žijí v teplém klimatu a lidé, kteří se hodně potí, mohou mít zvýšené riziko vzniku kamenů.

3. Některé potraviny

Konzumace vekého množství proteinů, sodíku (sůl) a cukru může zvyšovat riziko vytvoření ledvinových kamenů. To platí zejména pro sodík, příliš mnoho soli v jídle zvyšuje množství vápníku, které musí ledviny přefiltrovat a významně zvyšuje riziko výskytu ledvinových kamenů.

4. Obezita

Vysoké BMI, velký obvod pasu a přibírání na váze mohou zvýšit riziko výskytu ledvinových kamenů.

5. Poruchy trávení a operace

Gastrický bypass, idiopatické střevní záněty nebo chronický průjem mohou způsobit změny v trávení, které ovlivňují absorbci vápníku a vody a zvyšují v moči množství látek, ze kterých se mohou vytvářet kameny.

6. Jiná onemocnění

Mezi nemoci, které mohou zvýšit riziko výskytu ledvinových kamenů, patří renální tubulární acidóza, cystinurie, hyperparatyreóza a některé infekce močového ústrojí. Riziko zvyšují také některé léky.

Domácí přípravky na ledvinové kameny

Citronová šťáva, olivový olej, jablečný ocet

Kombinace citronové šťávy, olivového oleje a raw jablečného octa jsou oblíbené přípravky na ledvinové kameny a na potíže, které způsobují. Při prvních symptomech smíchejte 30 ml organického olivového oleje s 30 ml organické citronové šťávy.

Vypijte směs a pak vypijte 350 ml purifikované vody. Počkejte 30 minut. Pak vymáčkněte šťávu z půlky citron do 350 ml purifikované vody, přidejte jednu polévkovou lžíci organického jablečného octa a vypijte. Opakujte recept s citronovou šťávou, vodou a jablečným octem každou hodinu, dokud se symptom nezlepší.

Červené fazole

Vytáhněte fazole ze šlupek, nakrájejte šlupky a pomalu je vařte 4 hodiny (60 g šlupek na 4 litry vody). Tekuninu přeceďte přes jemnou látku (např. mušelín nebo látky, které se používají při výrobě sýrů a vaření) a nechte asi 8 hodin vychladnout. Poté by měla být tekutina proceděna před nový kus látky bez míchání. Pijte sklenici tekutiny každé dvě hodiny jeden den a pak můžete pít několikrát za týden. Vývar nebude účinný, pokud je starší než 24 hodin. Šlupky se mohou uchovávat déle, ale jakmile se uvaří, terapeutické účinky po jednom dni zmizí.

Šťáva z granátového jablka

Granátové jablko má mnoho příznivých zdravotních účinků. Může také pomáhat na ledvinové kameny. Jezte organická granátová jablka a pijte čerstvě vymačkanou šťávu.

Byliny na ledvinové kameny

Ledvinový čaj, který najdete na našem e-shopu, pomáhá řešit problémy ledvin a částečně i nadledvin, jako jsou bakteriální záněty při snížené imunitě, záněty z nachlazení, případně překyselení. Dá se také použít jako prevence v obdobích zvýšené konzumace nezdravých jídel a nápojů. Částečně usnadňuje rozpuštení písku v ledvinách. Napamomáhá regeneraci ledvinových buněk a pročišťování ledvin. Níže najdete bylinky, které jsou vhodné na ledvinové kameny:

 

Firma Emesthé se zabývá výrobou bylinných čajových směsí a přírodních výživových doplňků.

emesthé