Nákupní košík


Název mého produktu | Cena s DPH: 1 400 Kč | 1 ks
Název mého produktu | Cena s DPH: 1 400 Kč | 1 ks
Název mého produktu | Cena s DPH: 1 400 Kč | 1 ks
Název mého produktu | Cena s DPH: 1 400 Kč | 1 ks

Potravinová alergie vs. nesnášenlivost

Zveřejnění článku: 29. července 2018

Potravinové alergie a potravinová nesnášenlivost. Jaký je rozdíl?

Odhaduje se, že až čtvrtina populace někdy v životě zažije špatnou reakci na stravu, především v kojeneckém a raném dětském věku. U dětí se často stává že postupem času u nich samy zmizí alergie na mléko, sóju, pšenici a vajíčka. U alergií na ořechy a mořské plody je pravděpodobnější, že se s nimi budou potýkat celý život.

Potravinová alergie

Při potravinové alergii dochází k reakci imunitního systému na určitou potravinu. Tělo např. určitý protein v nějaké potravině identifikuje jako škodlivý a to vyvolá reakci imunitního systému, který na obranu uvolní histamin. Histamin způsobuje alergické symptomy jako jsou vyrážka, kašel a pískavé dýchání. Tělo si tuto imunologickou reakci „zapamatuje" a když se alergen do těla dostane znova, dochází k histaminové reakci ještě snadněji. Pokud vás trápí alergie, na našem e-shopu najdete speciální čajovou směs, která postupně zmírňuje alergické projevy

Potravinová nesnášenlivost

Diagnostikování potravinových alergií může být problematické kvůli nealergickým reakcím na potraviny, jako je potravinová nesnášenlivost, které jsou často s potravinovou alergií zaměňovány. Potravinové alergie a potravinová nesnášenlivost mohou být propojeny, ale mezi oběma jsou jasné rozdíly. Potravinová nesnášenlivost je reakcí zažívacího systému na určitou potravinu. Na rozdíl od potravinových alergií, u kterých dochází k spuštění imunologického mechanizmu po požití alergenu, při potravinové nesnášenlivosti k imunologické reakci nedochází. Člověk může mít například zažívací problémy po vypití kravského mléka, protože nemůže strávit laktózu, což je případ potravinové nesnášenlivosti. Pokud by ale po vypití mléka došlo k imunologické reakci, jednalo by se o potravinovou alergii. Existuje několik typů potravinové nesnášenlivosti, k nejčastějším patří nesnášenlivost na lepek, A1 kasein a laktózu. Mezi další příklady může patřit nesnášenlivost na potravinářská barviva, dochucovadla a konzervanty. Siřičitany, které jsou používány v sušeném ovoci, plechovkách a vínu, mohou také vyvolat negativní reakci.

V závislostina tom, jakým typem potravinové nesnášenlivosti trpí, jsou někteří lidé schopní sníst malé množství problémové potraviny bez nežádoucí reakce. Pokud ale trpí skutečnou potravinovou alergií, i velmi malé množství potraviny může vyvolat alergickou reakci.

Protože někteří lidé nejsou citliví na na samotnou konkrétní potravinu, ale jen na určitou její složku nebo ingredienci používanou při přípravě jídla, je diagnostikování potravinové nesnášenlivosti někdy složité.

Mezi zdravotní stavy, které mohou způsobit symptomy, které mohou být mylně považovány za potravinovou alergii, patří:

1. Absence enzymu nutného pro úplné strávení potraviny. 

Někteří lidé nemají dostatek některých enzymů nutných pro strávení určitých jídel. Např. nedostatek enzymu laktázy snižuje schopnost trávit laktózu, hlavní cukr v mléčných potravinách. Nesnášenlivost na laktózu může způsobovat nadýmání, křeče, průjem a plynatost.

2. Potravinová otrava 

Někdy může být potravinová otrava mylně identifikována jako alergická reakce. Např. bakterie ve zkaženém tuňákovi nebo jiné rybě mohou vylučovat toxiny, které způsobují negativní reakci.

3. Citlivost na potravinová aditiva

Někteří lidé mají mají zažívací potíže nebo jiné symptomy po požití určitých potravinových aditiv jako jsou např. siřičitany používané jako konzervanty.

4. Histaminová otrava

Některé ryby, jako tuňák nebo makrela, které nejsou dobře chlazené a obsahují velké množství bakterií, mohou obsahovat také velké množství histaminu, který způsobuje symptomy podobné těm u potravinové alergie.

5. Celiakie

I když se celiakie někdy označuje jako alergie na lepek, nevyvolává anafylaktický šok. Stejně jako u potravinové alergie vyvolá reakci imunitního systému, ale jedná se ospecifickou reakci, která je složitější než u obyčejné potravinové alergie.

Tento chronický stav zažívacího systému způsobuje požití lepku, proteinu který je obsažen v chlebu, těstovinách, sušenkách a v mnoha dalších potravinách obsahujících pšenici, ječmen nebo žito.

Pokud máte celiakii a sníte potravinu obsahující lepek, dojde k imunitní reakci, která poškozuje povrch tenkého střeva, což vede k neschopnosti absorbovat některé živiny. 

K reakci imunitního systému při potravinové alergii dochází brzo po požití určitého jídla. I velmi malé množství potraviny vyvolávající alergii může vyvolat symptomy jako zažívací potíže, vyrážku nebo nateklé dýchací cesty. U některých lidí může potravinová alergie způsobit závažné symptomy nebo dokonce život ohrožující anafylaktický šok. Odhaduje se, že potravinová alergie postihuje 6 % až 8 % dětí do 3 let a asi 3 % dospělých. U některých dětí mohou s přibývajícím věkem alergie zmizet.

Symptomy potravinové alergie

U některých lidí může být alergická reakce na konkrétní jídlo nepříjemná, ale ne výrazně silná. U jiných lidí může být alergická reakce na jídlo daleko intenzivnější a dokonce život ohrožující. Symptomy alergie se většinou objeví v rozmezí od několika minut po dvě hodiny od požití problematické potraviny.

Mezi nejčastější symptomy potravinové alergie patří:

  • brnění a svědění pusy
  • vyrážka, svědění kůže, exém
  • nateklé rty, obličej, jazyk, krk a jiné části těla
  • pískavé dýchání, ucpaný nos a dýchací potíže
  • bolest břicha, průjem, závrať nebo zvracení
  • točení hlavy, pocit lehké hlavy nebo omdlévání

 

Anafylaktický šok

U některých lidí může potravinová alergie vyvolat silnou alergickou reakci, které se říká anafylaktický šok. Ten může způsobit život ohrožující symptomy, mezi které patří:

  • stažení a neprůchodnost dýchacích cest
  • nateklý krk nebo pocit knedle v krku, která zabraňuje dýchání
  • šok a velké snížení tlaku
  • rychlý puls
  • točení hlavy, pocit lehké hlavy nebo ztrátu vědomí

 

Při anafylaktickém šoku je nezbytně nutná lékařská pomoc. Bez poskytnutí pomoci může anafylaktický šok způsobit kóma nebo smrt.

Příčiny anafylaktického šoku

Při potravinové alergii váš imunitní systém nesprávně identifikuje určitou potravinu nebo její složku jako něco škodlivého. Buňky pak začnou uvolňovat protilátku známou jako imunoglobulin (IgE), aby zneutralizovaly alergen. 

Příště když sníte i velmi malé množství této potraviny, IgE protilátky to zaznamenají a vyšlou signál vašemu imunitnímu systému, aby uvolnil histamin spolu s dalšími látkami do vašeho krevního oběhu. Tyto látky vyvolávají alergické symptomy.

U dospělých je většina potravinových alergií způsobena určitými proteiny obsaženými v těchto potravinách:

  • mořské plody, především krevety, humři, krabi-burské oříšky
  • ořechy, např. vlašské ořechy nebo pekanové ořechy
  • ryby

 

U dětí vznik alergií často způsobují proteiny v těchto potravinách:

  • burské oříšky
  • ořechy
  • vajíčka
  • kravské mléko
  • pšenice-soja

 

Potravinová alergie související s pyly

Potravinová alergie související s pyly postihuje mnoho lidí, co trpí sennou rýmou. Při tomto stavu způsobují určité typy čerstvého ovoce a zeleniny nebo ořechy a koření alergickou reakci, která způsobuje brnění-mravenčení nebo svědění pusy. V závažných případech dochází k otoku krku nebo dokonce anafylaktickému šoku.

Reakci způsobují proteiny v určitém ovoci, zelenině, ořeších nebo koření, protože se podobají alergii vyvolávajícím proteinům, které obsahují některé pyly.


Následující tabulka ukazuje konkrétní ovoce, zeleninu, ořechy a koření které mohou vyvolat potravinovou alergii související s pyly:


Potravinové alergie spojené s cvičením

Konzumace určitých potravin vyvolává u některých lidí krátce potom, co začnou cvičit, svědění a pocit lehké hlavy. U vážnějších případů se může dokonce objevit vyrážka nebo může dojít k anafylaktickému šoku. Vynechání jídla několik hodin před cvičením a vyloučení některých jídel může pomoci tomuto problému předcházet.

Některé nealergické potraviny

U následujících potravin je nejnižší pravděpodobnost, že způsobí alergickou reakci. Zároveň mohou pomoci posilnit imunitní systém

  • Listová zelenina listová zelenina (včetně špenátu, kadeřávku, kapusty, římského salátu, rukoly (rokety) apotočnice jsou bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a enzymy. Přidání listové zeleniny do jídelníčku pomůže podpořit váš imunitní systém a pomáhá detoxikaci. 
  • Potraviny bohaté na probiotika - podporují imunitu amohou příznivě působit na stěny střev. Mezi tyto potraviny patří např. kefír a jogurt, u některých lidí s potravinovou nesnášenlivostí, ale mohou způsobit problémy. Místo toho lze použít kysané zelí, nattó, miso akombuchu,které pomohou podpořit imunitní systém a mohou mírnit přecitlivělost vašeho těla na potraviny, které spouštějí alergické symptomy.
  • Kokosové mléko - nejlepší alternativou kravského mléka je kokosové mléko. V kokosovém mléce není žádná laktóza, soja, ořechy ani obilná zrna.
  • Semena - lněná semena, chia semínka, dýňová a slunečnicová semena mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, stejně jako ořechy, ale na rozdíl od nich nejsou běžnými alergeny. Bezlepkové mouky-např. kokosová, mandlová, rýžová.

 

Zkuste eliminační dietu

Eliminační dieta je krátkodobý stravovací plán, při kterém se úplně přestanou jíst určité potraviny, které mohou způsobovat alergie nebo jiné zažívací problémy. Poté jsou tyto potraviny postupně, jedna po druhé, zařazovány zpět do jídelníčku, aby se poznalo, které potraviny jsou a které nejsou dobře tolerovány.

Eliminační diety se různí podle toho, které konkrétní potraviny jsou povoleny a které vyloučeny, ale většina těchto diet eliminuje tyto nejznámější alergeny:

  • lepek
  • mléčné výrobky
  • sóju
  • rafinovaný cukr
  • burské oříšky
  • kukuřici
  • alkohol
  • kofein
  • průmyslově zpracované oleje
  • citrusové ovoce
  • vajíčka
  • balené, konzervované potraviny a rychlé občerstvení

 

Eliminační dieta trvá 3-6 týdnů, protože protilátkám, které lidské tělo vytváří, když negativně reaguje na potraviny, trvá asi 3 týdny, než ze systému zmizí. Po 4-6 týdnech by pak mělo být možno určit, které potraviny způsobují alergické symptomy. 

Postup

  1. Přestaňte jíst známé alergeny-problémové potraviny po dobu alespoň 3 týdnů. Zapisujte si, jak jste se cítili, když jste nejedli tyto potraviny.
  2. Jezte víc zeleniny, proteinů z nezávadných zdrojů a zdravých tuků (např. avokádo a kokosový olej). 
  3. Po třech týdnech vždy postupně zařaďte zpět do jídelníčku určitou skupinu potravin a novou potravinu jezte 1-2 týdny. Zapisujte si symptomy a zaznamenejte jakékoli změny. 
  4. Pokud se symptomy vrátí poté, co začnete znova jíst určitou potravinu, můžete ji znovu z jídelníčku odstranit, abyste si potvrdili, že tato potravina je spouštěč. Pozorujte zda symptomy zmizí, když potravinu vyřadíte.

 

Firma Emesthé se zabývá výrobou bylinných čajových směsí a přírodních výživových doplňků.

emesthé